+

Noutăți VirtualCards

Din categoriile: Utile Timp liber
VirtualCards
22 Apr 2019
A
A

Sărbătorile Pascale: tradiții și obiceiuri la români

Învierea este cea mai importantă sărbătoare din calendarul creștin. Aceasta este însoțită în România de numeroase tradiții și obiceiuri, unele dintre ele moștenite de sute de ani, din generație în generație.

În tradiția ortodoxă română pregătirile pentru Paște încep în Joia Mare, când românii incep sa decoreze casa pentru sărbătoare, vopsesc ouă și prepară bucate alese.

Pregătiri înainte de Paște

Sărbătoarea Paștelui este marcată de obiceiuri străvechi care susțin credința printr-o curățire interioară și nu numai. Această credință este manifestată adesea prin primenirea casei și înnoirea hainelor.

Pentru români pregătirile pentru Paște încep cu o curățenie desăvârșită a casei și împodobirea acesteia de sărbătoare. Casa trebuie să arate perfect pentru primirea musafirilor în zilele de sărbătoare. Multe gospodine profită de această sărbătoare pentru a-și înnoi casa cu noi accesorii sau chiar piese de mobilier. VirtualCards vine în întâmpinarea dorințelor doamnelor cu oferte de nerefuzat, fie că este vorba de mobilă nouă sau doar de decorațiuni. Lems, Nobila Casa, Brico Depot sau Yalco se intrec in oferte speciale pentru acest eveniment.

Ținute noi de Paște

Un alt obicei spune că de Paște este bine să te îmbraci cu haine noi, deoarece acestea sunt simbolul purificării și reînnoiri naturii primavara.

Aceste tradiții datează încă din creștinismul timpuriu când, în timpul slujbei de Paște, tinerii care urmau să fie botezași erau îmbrăcați în haine albe, în timp ce persoanele deja botezate purtau haine noi pentru a arăta că împărtășesc noua viață a lui Iisus Hristos.

Dacă nu îți dorești să cheltui o avere pe ținuta de Paște, tot pe VirtualCards găsești o mulțime de reduceri la produsele favorite. Comerciantii din zona de îmbracaminte te așteapta in sa-ți reînnoiești garderoba.

Tradiții în noaptea de Înviere și prima zi de Paște

În noaptea de Înviere credincioșii merg la biserică pentru a lua lumină, simbolul Învierii lui Iisus Hristos. Când preotul rostește „Christos a înviat!” toţi cei prezenţi răspund: „Adevărat a înviat!”, ca recunoaştere a tainei Învierii.

Învierea este mărturia puterii imense a lui Dumnezeu. Dumnezeu a creat universul şi are toată puterea asupra lui, având și puterea de a învia din morţi. Învierea lui Iisus este o mărturie şi o dovadă pentru învierea credinciosilor. Iisus transcende moartea şi promite că urmaşii Lui vor face acelaşi lucru. Învierea este o victorie triumfătoare şi glorioasă pentru fiecare credincios.

Preparate tradiționale de Paște

Mielul nu lipsește de pe mesele de Paște ale românilor, fiind simbolul Mântuitorului care s-a sacrificat pentru omenire. Un alt simbol important al mesei de Paște este pasca, un desert din aluat de cozonac cu umplutură de brânză, absolut delicios.

Se spune că e bine să te speli pe faţă cu apă dintr-o cană, în care ai pus un ou roşu, unul alb, un bănuţ de argint şi un fir de iarbă verde, semne ale sănătăţii, prosperităţii şi sporului în toate.

La masa de Paște se spune că trebuie să mănânci mai întâi un ou rosu, dupa ce ai ciocnit cu cei dragi, pentru a fi impreuna si in viața de apoi. Apoi trebuie să consumi pește pentru a fi sprinten si carne de pasăre pentru a fi ușor ca aceasta.

Indiferent ce tradiții alegi sa respecți, lista de cumparaturi din VirtualCards este ajutorul tău de nădejde.

Legenda iepurașului de Paște care aduce cadouri

De Paște cei mici, dar și cei mari îl așteaptă pe iepurașul care le aduce cadouri. Legenda acestui personaj îndrăgit în întreaga lume provine din tradițiile păgâne, unde este o emblemă a fertilității, un simbol care amintește de primăvară și de trezirea la viață a naturii.. De creștini, iepurașul este asociat cu aparițiile lui Iisus după Înviere. Indiferent de natura sa păgână sau creştină, Iepurele de Paşte este asociat mai ales de către copii cu Sărbătoarea Paştelui pentru că le aduce cadouri.

Dacă nu ai cumpărat încă daruri pentru cei dragi, profită de reducerile oferite de partenerii VirtualCards pentru a achiziționa cărți, haine și accesorii, produse cosmetice sau jucării pentru cei mici.

Induiferent de credința, mituri sau realitate, profita de Sărbătorile Pascale pentru a fi alături de cei dragi, bucură-te de masa de sărbătoare în familie si nu uita ca Pastele este în primul rând o sărbătoare a iubirii lui Dumnezeu care și-a jertfit propriul Fiu pentru mântuirea omenirii.

Liniște sufletească, belșug și lumină să vă aducă Sărbătoarea Învierii Domnului. Paște Fericit!

Share
Share

Noutăți din aceeași categorie

DESCARCĂ APLICAȚIA
Caută pe blog
Caută

Categorii de noutăți

Newsletter