+

Noutăți VirtualCards

VirtualCards
28 Nov 2017
A
A

1 decembrie, Ziua Naţională a României

Cele mai frumoase zile sunt cele care ne aduc împreună. O astfel de zi este reprezentată de Ziua Naţională a României, un prilej de mare bucurie pentru toţi românii de pretutindeni. Ziua în care Imnul Naţional răsună în casele românilor şi tricolorul este afişat cu mare mândrie atât la ferestrele caselor, cât şi în parbrizul autovehiculelor, Ziua Naţională a României este un mix între mândria, ardoarea, bucuria şi expresivitatea binecunoscută a românilor.

Istoria ne învaţă, însă, că data la care este sărbătorită acum ziua nationala, 1 decembrie, nu a fost mereu aceeaşi. România a cunoscut de-a lungul timpului mai multe zile de sărbătoare naţională. În ordine cronologică, acestea sunt: 10 mai, 23 august şi 1 decembrie. De ce aceste zile şi ce relevanţă au avut ele în conturarea istoriei, puteţi afla în rândurile următoare. 
      
10 mai. La 10 mai 1866 prinţul Carol 1 a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. 11 ani mai târziu, la 10 mai 1877,  sub influenţa unui puternic accent simbolic, Carol 1 a declarat independenţa de stat a României în faţa Parlamentului. Cele mai fastuoase abordări pentru această sărbătoare au fost cunoscute an de an, la 10 mai, de către toţi românii. Balcoanele erau decorate cu mândrie cu flori, ghirlande de stejar şi covoare. Mai mult, Membrii Casei Regale defilau dinspre Palatul Regal spre Patriarhia Română în autovehicule şi caleşti.

23 august. Pe 23 august 1944, Ion Antonescu a fost arestat de Regele Mihai şi astfel România s-a alăturat, in cel de-al doilea razboi mondial, Naţiunilor Unite şi drept urmare, Uniunii Sovietice in lupta impotriva Germaniei naziste. Ziua de 23 august a fost adoptată drept sărbătoare de stat după abdicarea forţată a regelui Mihai I. În perioada comunistă, Ziua Naţională a fost sărbătorită pe 23 august cu mare bucurie. Astfel muncitorii ieşeau în stradă purtând pancarte cu mesaje de complimentare a partidului comunist, iar manifestanţii mergeau apoi pentru a sărbători cu mici şi bere. 

1 decembrie. Ion Iliescu a promulgat legea nr.10 din 31 iulie 1990 care stabilea ziua de 1 decembrie drept zi naţională. În zilele noastre, sunt organizate parade militare şi fiecare român beneficiază de o zi liberă, unii dintre ei optând să afişeze drapelul în diferite locuri. Românii aflaţi în  străinătate organizează mici manifestaţii în marile capitale ale lumii, intonând Imnul Naţional şi arborând împreună un imens drapel tricolor. Unii dintre aceştia optează pentru organizarea unei hore, în care fiecare pas jucat exprimă patriotismul la cel mai înalt nivel. 
      
Data de 1 decembrie marchează unirea Banatului, Crişanei, Transilvaniei şi Maramureşului cu România în 1918, respectiv Proclamaţia de la Alba Iulia, eveniment ce a avut loc la 1 decembrie 1918. Ziua Naţională a României este sărbătorită prin organizarea unei parade formate din militari şi specialişti aparţinând  Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne şi Serviciului Român de Informaţii.

Fortele Armate Române defileaza cu fast pe sub Arcul de Triumf, simbolul unităţii noastre naţionale. Arcul de Triumf este monumentul istoric din patrimoniul cultural românesc ce simbolizează victoria Armatei Române în Primul Război Mondial, crearea României Mari dar şi  încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria.

Reprezentanţi politici de seamă iau parte la această paradă, iar preşedintele ţării depune o coroană cu flori după intonarea Imnului Naţional. Românii urmăresc paradele mergând în locurile unde sunt organizate sau din spatele micilor ecrane. 

Atmosfera de sărbătoare este de cele mai multe ori însoţită în toată ţara de preparate culinare desăvârşite. Aroma îmbietoare a sarmalelor proaspăt pregătite se împleteşte cu aroma delicioasă a iahniei de fasole cu afumătură. Tot în această perioadă, mulţi dintre români pleacă în excursie pe meleagurile ţării, ei dorind astfel să se bucure de această zi într-o atmosferă relaxantă. De la est la vest şi dinspre sud spre nord, tot teritoriul ţării este însufleţit de o atmosferă energică, iar patriotismul se poate resimţi în fiecare adiere de vânt. 

Sărbătoreşte şi tu această zi de o importanţă vitală, apelând cu încredere la partenerii aplicaţiei VirtualCards, de unde îţi poţi achiziţiona diferite articole utile pentru această zi: de la flori până la îmbrăcămintea de sărbătoare sau ingredientele necesare alcătuirii unui festin delicios. 

Pentru că noi îţi suntem alături în orice moment important pentru tine!      heart

Share
Share

Noutăți din aceeași categorie

DESCARCĂ APLICAȚIA
Caută pe blog
Caută

Categorii de noutăți

Newsletter